Dietetyka jest dziedziną nauki zajmującą się zasadami żywienia człowieka zdrowego jak i chorego. Łączy ona wiele nauk: fizjologia i patofizjologia, psychologia, technologia żywności, techniki przyrządzania pożywienia oraz biochemię.

Dietetyk to osoba, która specjalizuje się w żywieniu człowieka. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych dla pojedynczych osób oraz różnych grup populacji np. dla oddziału szpitalnego. Porady dietetyczne udziela zarówno ludziom zdrowym jak i chorym, których jednostka chorobowa i leczenie jest współzależne od stosowania diety. Zalecenia specjalisty dietetyki powinny uwzględniać stan zdrowia pacjenta, choroby towarzyszące, wiek, płeć, tryb życia i miejsce pracy.

Do zadań zawodowych dietetyka należy:

• układanie planów żywieniowych,

• ocena i skorygowanie sposobu żywienia,

• ustalenie zapotrzebowania na składniki odżywcze tj. białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy,

• rozpoznanie niedoborów żywieniowych,

• udzielanie porad dietetycznych

Jakie niebezpieczeństwa niesie za sobą nieprawidłowe odżywianie?

Jedną z najczęstszych przyczyn chorób są schorzenia wynikające z zaburzeń przemian metabolicznych. Istnieje wiele jednostek chorobowych wynikających z nieprawidłowego odżywiania i spożywania produktów, które mogą być czynnika ryzyka wystąpienia chorób dietozależnych m.in. cukrzyca insulinozależna, insulinooporność, choroby układu pokarmowego, osteoporoza, choroby układu krążenia, niektóre choroby nowotworowe i wiele innych.

Zbilansowana dieta – dostarcza odpowiednią ilość składników odżywczych, które są niezbędne dla zaspokojenia indywidualnych potrzeb żywieniowych. Zapotrzebowanie energetyczne oraz zapotrzebowanie na marko i mikroskładniki jest różne dla poszczególnych grup ludności. Jest to istotny element profilaktyki rozwoju wielu chorób dietozależnych np. otyłość, nadciśnienie tętnicze.

Funkcje zbilansowanej diety:

• lecznicza – wspomagająca farmakoterapię przy istniejącej chorobie,

• prewencyjna – w przypadku możliwości wystąpienia jednostki chorobowej w rodzinie

Zbilansowana, indywidualna dieta jest również podstawą zdrowego odchudzania, dzięki czemu redukcja wagi jest nie tylko procesem obniżenia masy ciała ale również wpływa na poprawę metabolicznego funkcjonowania organizmu.