Nietolerancja laktozy a trądzik

Nietolerancja laktozy a trądzik

Związek pomiędzy nietolerancją laktozy a trądzikiem został niedawno zbadany w metaanalizie badań obserwacyjnych. W badaniu przeanalizowano sześć milionów rekordów pacjentów i włączono do niego osoby z nietolerancją laktozy i trądzikiem, w wieku 18-89 lat. Badacze mierzyli nasilenie trądziku przy zastosowaniu terapii systemowej.

Metaanaliza badań obserwacyjnych dotyczących nietolerancji laktozy i trądziku

Dotychczasowe badania sugerowały związek pomiędzy spożyciem mleka lub nabiału a ryzykiem wystąpienia trądziku. Wyniki tych badań były jednak niespójne. Przeprowadzono metaanalizę z wykorzystaniem projektu dawka-odpowiedź, aby ocenić związek między spożyciem nabiału a rozwojem trądziku. Badacze zebrali dane z Pubmed/Medline, Scopus, Web of Science i Embase. Wyodrębnili informacje dotyczące projektu badania, wielkości próby oraz liczby przypadków w każdej kategorii spożycia ekspozycji.

Wyniki tej metaanalizy sugerują związek pomiędzy trądzikiem a wyższym spożyciem nabiału. W szczególności, spożycie mleka chudego i nasilenie trądziku były powiązane. Chociaż związek ten był statystycznie istotny, wyniki nie były przyczynowe. Badacze zastosowali luźną definicję umiarkowanie-ciężkiego trądziku, aby określić związek przyczynowy.

Wyniki metaanalizy były ograniczone przez kilka czynników – informacja ta pochodzi z serwisu . Włączenie niektórych badań mogło wpłynąć na stronniczość wyników. Luźne kryteria metaanalizy mogły wpłynąć na wyniki, ale podobne mechanizmy mogą wyjaśniać związek między BMI a trądzikiem.

Badanie wrażliwości pokarmowej

Wrażliwości pokarmowe są często pomijane, ale objawy mogą być bardzo poważne, a nawet zagrażające życiu. Jeśli doświadczasz trądziku, może to być znak, że masz wrażliwość pokarmową. Trądzik jest powszechną dolegliwością, która często rozwija się w okresie nastoletnim. Jeśli podejrzewasz, że masz tę dolegliwość, zalecane jest wykonanie testu na wrażliwość pokarmową.

Test na wrażliwość pokarmową polega na pobraniu próbki krwi, a następnie zidentyfikowaniu konkretnej wrażliwości pokarmowej. Wyniki mogą być dostępne w ciągu zaledwie pięciu dni. Jeśli czujesz, że konkretny pokarm powoduje Twoje objawy, powinieneś jak najszybciej udać się do lekarza lub terapeuty żywieniowego. Użycie testu domowego może zapewnić użyteczny wgląd w wrażliwości pokarmowe Twojego organizmu i ułatwić podejmowanie zdrowszych decyzji żywieniowych.

Test na wrażliwość pokarmową jest stosunkowo niedrogą opcją. Niektóre zestawy testów online kosztują zaledwie 38 dolarów, podczas gdy zestaw rodzinny kosztuje około 100 dolarów. Zestawy zawierają cztery testy. Testy zostały zaprojektowane przez naukowców i są bardzo dokładne.

Hormony wywołujące stres

Hormony wywołujące stres, w tym kortyzol, mogą przyczyniać się do powstawania trądziku. Hormon ten zwiększa produkcję oleju skórnego (sebum), który zatyka pory i staje się pożywką dla bakterii wywołujących trądzik. Według badania z 2017 roku stwierdzono silną korelację między poziomem stresu a nasileniem trądziku u kobiet.

Mleko zawiera naturalne hormony pochodzące z ciał krów płci męskiej i żeńskiej. Mleko, które piją ludzie zawiera te hormony, które mogą wchodzić w interakcje z hormonami w organizmie i zaostrzać trądzik. Według dr Marka Hymana w jednej szklance surowego mleka i innych produktów mlecznych znajduje się ponad 60 hormonów.

Do analizy danych badacze wykorzystali pakiet statystyczny dla nauk społecznych (SPSS) w wersji 13. PSS jest szeroko stosowaną miarą postrzeganego stresu. Wskazuje on na nasilenie stresu, przy czym wyższy wynik wskazuje na większy stres. Wśród innych środków, to badanie wykorzystało test chi kwadrat i analizę korelacji do oceny związku między stresem i nasileniem trądziku. Wartość p równa 0,05 lub mniejsza została uznana za statystycznie istotną.

Zmiany w stylu życia zapobiegające trądzikowi

Obcinanie nabiału może być świetnym sposobem na oczyszczenie skóry. Ale uważaj! Wycinanie nabiału będzie miało wpływ na Twoją skórę na różne sposoby. Produkty mleczne mają wysoki indeks glikemiczny i mogą faktycznie pogorszyć stan trądziku. Zamiast całkowicie rezygnować z nabiału, skup się na pozyskiwaniu tych samych składników odżywczych z innych pokarmów.

Wysoki indeks glikemiczny (GI) żywności obejmują rafinowane węglowodany, chipsy ziemniaczane i biały chleb. Powodują one gwałtowny skok poziomu cukru we krwi i mogą powodować zwiększenie produkcji sebum. A więcej sebum oznacza więcej trądziku. Dlatego ważne jest, aby zmniejszyć spożycie tych wysokich glikemicznych elementów żywności.

Innym sposobem na zmniejszenie trądziku jest jeść więcej żywności bogatej w witaminę A. Wśród najlepszych źródeł witaminy A są jaja, masło i wątroba. Jeśli nie możesz żyć bez nabiału, spróbuj zwiększyć spożycie innych pokarmów o wysokiej zawartości witaminy A.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane
Jakie kolory ma grzybica paznokci?
Czytaj Dalej

Jakie kolory ma grzybica paznokci?

Kiedy na paznokciu u nogi zaczyna pojawiać się grzybica, należy skonsultować się z lekarzem. Stan ten może być…